De ce?

November 1, 2010 by Andrei Sălăgean

         Candva un prieten mi-a spus un lucru foarte interesant: “Atunci cand faci ceva, intreaba-te de ce vrei sa faci acel lucru”. Asta a devenit in timp ca un principiu fundamental pentru mine. Problema e ca distras de alte chestii am inceput ori sa-l dau la o parte ori sa-l uit.
         Vrei sa omori un om, ok, dar de ce? Asta e intrebarea! Poi ca mi-a zis ca-s ciumpalac si cocalar. Ca vreau sa ma apuc de balet… Dar de ce? Poi ca asa imi place mie. Intrebarea asta e foarte buna, si e un simplu “DE CE?”, sau mai pe larg, “Care e scopul tau?”. Un simplu de ce rezolva multe probleme inainte ca aceastea sa aiba loc.
         Zic toate lucrurile acestea pentru ca evindent mi s-au intamplat mie si doar dupa realizez acest lucru. Doar dupa imi pun aceasta intrebare “filosofica” de ce? Si stau asa mi ma gandesc pana ce imi dau seama ca-s un cretin. Traian punea intrebarea aceasta intr-un mod foarte frumos, pe un ton adecvat si cu o mimica de neuitat. Parca acuma il vad cu un ochi jumatate inchis si asa putin transparent ca si Yoda zicand: “Ba, tu esti cretin?”
         Asta este. Tot ziceam eu de incalcatul principiilor, dar se pare ca nu ma invat minte. Trece vremea si o data si odata o-i zice: “Prost am fost eu atuncia!… dar bine ca-i bine acuma”. Noi sa fim sanatosi si sa nu facem prostii. Iar daca e sa facem, macar sa ne intrebam: “Oare de ce facem prostii?”


1 Comment »

  1. leo says:

    you need to go deeper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *